Case Study

Occupying the footprint of Building 12 just steps from the Infinite Corridor at the heart of campus, the MIT.nano facility is designed to support the activities of more than 2,000 Massachusetts Institute of Technology (MIT) faculty and researchers as they design and manipulate materials, organisms, and devices at the nanoscale (one billionth of a meter). Completed in 2018, MIT.nano is a 214,000 square-foot facility that more than doubles MIT’s shared fabrication and imaging capabilities.

Problem icon
The Problem

To meet collaboration goals, MIT.nano needed connectivity to the main campus and visibility to the research inside, while the fabrication and lab programs required specialty chemical storage and use. MIT needed to harmonize the seemingly conflicting goals of building separation and openness.

Solution icon
The Solution

We coordinated with the design team and approving authorities to map 3D fire walls, institute fire separation glass to increase visibility, specify fire safety for hazardous waste collection at Building 24 and ensure the site configuration provides adequate fire department vehicle access.

Results icon
The Results

Our fire and life safety design services enabled intensive chemical storage and allowed for visibility into the cutting-edge research happening at MIT, while keeping occupants of the facility and all adjacent buildings protected from fire and chemical hazards.